Po uporaniu się z dużymi trudnościami samochodowymi udało nam się w końcu wyruszyć w naszą wyprawę. Punkt ósma ruszyliśmy w trasę w kierunku Poznania. Po kilkugodzinnej podróży szczęśliwie dojechaliśmy na miejsce, gdzie po przyjemnym spacerze po starówce odkryliśmy tajemnicę wyrobu tradycyjnych smakołyków z karmelu w Karmelkowie czyli Manufakturze Cukierków. Wszyscy uczestnicy oraz wychowawcy w dobrym humorze i ze słodką pamiątką z Karmelkowa czyli lizakiem skierowali się w stronę Gniezna do schroniska na kolację wraz z noclegiem.
W dniu jutrzejszym ponownie zawitamy do Poznania, aby przyjrzeć się koziołkom oraz upiec rogale Św.Marcina - będzie pysznie. Przy tej okazji pozdrawiamy Panie z "Kuchni Pod Aniołem" , które przygotowały nam na naszą wyprawę smaczne jedzonko :), dziękujemy i pozdrawiamy!!!